Herstofferen: waar kiest u voor?

Meubelstofferen is een vak en geen kwestie van ‘even een lapje er overheen trekken’. Om dit ambacht naar behoren te kunnen uitoefenen, heb ik de opleiding tot Meubelstoffeerder gevolgd aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam, inclusief diverse stages bij ervaren stoffeerders.
In de meubelstoffering kun je grofweg twee methoden onderscheiden: de klassieke en de moderne. In de praktijk zie je steeds vaker een combinatie van beide. De klassieke en moderne methode onderscheiden zich van elkaar in materiaalgebruik, werkwijze en duurzaamheid.

Klassieke methode

Bij de klassieke methode wordt gebruik gemaakt van enigszins ouderwets aandoende materialen als jute singels, koperen veren, verenlinnen, vullinnen, henneptouw, gedroogde plantaardige vezels (=crin), paardenhaar, cocosvezels, katoen en witte of blauwe watten. Het zijn vrij stugge materialen met als voordeel dat ze degelijk zijn en duurzaam. Een goed gestoffeerde klassieke zitting gaat dan ook tientallen jaren mee, maar voelt hard aan en dat wordt tegenwoordig niet altijd als aangenaam ervaren. De klassieke methode is overigens erg arbeidsintensief en daarom duurder dan de moderne methode.
koppeling_klassiek  binnenwerk_klassiek

Moderne methode

Bij een moderne stoffering gebruiken we elastische singels, zigzagveren, polyether en/of koudschuim, polypress (=samengeperste polyethervlokken) en dacron (ook wel fiberfill genoemd). Soepele materialen die een comfortabele zit geven maar wel minder lang meegaan.
binnenwerk_modern  binnenwerk_modern

Combinatie klassiek en modern

Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een combinatie van klassiek en modern. Bijvoorbeeld een klassiek gestoffeerde zitting met een modern opgebouwde rug. De rug van een stoel wordt minder zwaar belast dan de zitting en zal dan ook minder snel slijten.
Een andere combinatie die veel wordt toegepast voor zittingen is een klassieke basisstoffering met jute singels, koperen veren en een vulling van crin maar afgedekt met een comfortabel aanvoelende laag polyether of koudschuim.

Waarom herstofferen?
De redenen om een zitmeubel te laten herstofferen zijn vaak heel persoonlijk maar komen er allemaal op neer dat men zijn of haar meubel niet kwijt wil. Omdat het zo lekker zit of omdat het een dierbaar erfstuk is of omdat er lang gespaard is voor de aanschaf ervan.

Is herstofferen duur?

Ja en nee. Mensen kunnen soms flink schrikken van een offerte. Enige relativering is daarbij wel op zijn plaats. Wie zijn versleten zitmeubel laat herstofferen en daarbij ook het hele binnenwerk laat vervangen, krijgt in feite een nieuwe stoel terug. Met als voordeel dat je ook nog eens helemaal zelf kunt bepalen welke stof(fen) je erop laat doen.
Daarbij is herstofferen volledig handwerk en in een tijd waarbij we gewend zijn om alles met een paar muisklikken via de computer te regelen is dat even omschakelen. Handwerk kost namelijk tijd en tijd is geld.
Je kunt je geld maar één keer uitgeven en dus moet je keuzes maken, maar ook hierbij kan het geen kwaad om te relativeren. Reken maar eens uit wat je in een jaar uitgeeft aan kleding en bedenk dan hoe weinig van die kleding je over tien jaar nog draagt. Het herstofferen van een stoel lijkt dan misschien een forse uitgave ineens, maar je hebt er vervolgens wel jarenlang dagelijks plezier van.

Geef een antwoord